תרגילי הנשימה של לו סולוף
- Udi Wahrsager
- לפני 6 ימים
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: לפני 5 ימים
לו סולוף הוא אחד מנגני ה-Lead Trumpet הטובים בכל הזמנים. מתוך קריירה שהשתרעה על פני למעלה מחמישה עשורים, סולוף ייזכר יותר מכל כחבר להקת Blood, Sweat & Tears החתום על סולו החצוצרה האלמותי בשיר Spinning Wheels. כשלמדתי ב"רימון" לפני עשרים וקצת שנים (כן, זה הזמן שעבר מאז...) סולוף התארח בבית הספר והעביר לנו סדנה. לאורך השנים שחלפו מאז נותר בזכרוני משהו שסולוף סיפר באותה סדנה וטרד את מנוחתי מעת לעת. סולוף סיפר אז שבצעירותו הוא למד תרגילים שנועדו לפתח הרגלי נשימה ששומרים על קיבולת אוויר גבוהה. ללא ההרגלים האלו, כך הוא טען, מגיל מסויים קיבולת האוויר בריאות מתחילה באופן טבעי להצטמצם, מה שגורם לירידה ניכרת ביכולת הנגינה של נגני כלי נשיפה מבוגרים. באותו זמן, סולוף היה קרוב לגיל 60 והוא העיד על עצמו שבזכות ההתמדה בתרגילים האלו הוא לא חש כל ירידה ביכולת הנגינה שלו, ואני יכול להעיד ממקור ראשון שהנגינה שלו אז אכן הייתה פנומנלית.
מכיוון שהייתי אז בשנות העשרים לחיי, בעיות מהסוג הזה נראו רחוקות מאוד. ככל שנקפו השנים, שאלתי את עצמי אם לא כדאי לי לקחת את המלצותיו של סולוף ברצינות. לא זכרתי בדיוק מה היו אותם תרגילים ומהיכן סולוף למד אותם, אך חיפוש קצר הביא אותי אל הוידיאו הבא בו סולוף מתאר אותם בפירוט:
מצפייה בוידיאו גיליתי שסולוף למד את תרגילי הנשימה האלו מלא אחר מאשר ארנולד ג'ייקובס, נגן הטובה האגדי של תזמורת שיקגו ומגדולי הפדגוגים בתחום כלי הנשיפה. סולוף מספר כאן שג'ייקובס לימד אותו שעליו לבצע את התרגילים האלו מדי יום במשך חצי שנה כדי להטמיע אותם, אך הוא "הגדיל ראש" וביצע אותם שלוש פעמים ביום במשך שנה שלמה, וממשיך לבצע אותם מדי פעם לצורך רענון. סולוף היה בן 70 כשצולם הראיון הזה, ובצלילים המעטים שהוא משמיע בו הוא עדיין נשמע פנטסטי. כחצי שנה לאחר מכן סולוף נפטר בפתאומיות מהתקף לב. הראיון הזה עימו מלא תובנות עמוקות על מוסיקה באופן כללי, ועל נגינה בכלי נשיפה באופן מיוחד. אני ממליץ בחום לצפות בו.
משום מה, במשך כל השנים האלה זכרתי שסולוף דיבר על גיל 60 כזמן שבו קיבולת האוויר מתחילה לרדת באופן טבעי אצל רוב בני האדם. טוב, עד גיל 60 עוד יש לי זמן, חשבתי לעצמי. אך בראיון הזה סולוף מציין במפורש שהירידה בנפח הריאות שג'ייקובס הזהיר מפניה מתחילה סביב גיל 50. אין לי מושג אם זה נכון, אבל בינתיים גם אני כבר נמצא "סביב גיל 50". אז אולי אחרי כל השנים זה הזמן לתת לתרגילים האלו צ'אנס. האם אצליח להתמיד בהם, ואם כן, מה יהיו התוצאות? מקווה שאוכל לספר לכם בהמשך.
Comments